Hoppa till innehåll

Vägsamfälligheten Edsala-Kalkudden
Vinterväghållning 2024

Om nya vinterväghållningen på Kalkudden jan 2024

Förra året blev klimatförändringarna kännbara i snöröjningen med häftigare o snabbare förändringar i nederbörd o temperatur. Vintervägsentreprenörerna tvingades till en helt annan skötsel. Mer sand än plogning o ofta på nätterna för att alla ska komma fram på morgonen. Alla vi som försöker följa vädret på SMHIs väderapp vet att vi får kolla flera gånger om dagen och det ändrar sig hela tiden.

Tänk dig själv att ha ansvar för framkomligheten på en väg med det vädret. Ständig jour hela vintern. Det är fullkomligt utmattande o har lett till att det blivit otroligt mycket svårare att få tag på entreprenörer som vill ta ett sådant uppdrag. På sina håll omöjligt.

Alla vi som vill komma fram på vintervägarna måste anpassa oss efter vädret för stunden o räkna med det oväntade. Köra väldigt försiktigt eller stanna hemma. De tusen bilarna på väg 22 i Skåne som blev stående i 20 timmar är bara ett exempel. Helt ofruktbart att bli arg på entreprenörer, kommun eller Trafikverket.

Den gamla mer stabila vintern kommer inte tillbaka!

En konstant jour hindrar möjligheten till andra jobb för en ensam entreprenör. Det fick vår uppskattade Roger Sjöö att slutligen ge upp vintervägunderhållet. Nu har vi haft turen att få Jonbark med Magnus Johnson att ta uppdraget. Magnus bor också på området och har två medhjälpare som kan avlösa honom. Det gör det hela möjligt. Vi är glada att Magnus tagit på sig uppdraget och ser att han gör ett fint jobb. Vi har fortfarande en överlägset bra vinterväghållning! Skicka synpunkter, också positiva till info@edsala-kalkudden.se.

Att alla nu märker av det nya klimatläget framgår av följande klipp i ST, Strengnäs Tidning idag 10 januari samt artikel från DN om klimatläget. På vägsamfällighetens hemsida finns även artikel från Ny Teknik om nytt kompetenscentrum för att kunna ta hand om vägar i hela landet.

Kör försiktigt på vintervägen!

Bie Seipel,
Ordförande i Vägsamfälligheten Edsala-Kalkudden